Welke eetkamertafel past het beste bij mijn interieur

Ben je op zoek naar een nieuwe eetkamertafel, één die perfect binnen jouw interieur past? Er zijn veel verschillende soorten eetkamertafels. Met deze slimme tips kies jij uit alle soorten eetkamertafels de tafel die het beste bij jouw interieur past!

Bepaal de grootte

De eerste stap is te kijken naar de afmeting van de eettafel. Een kleine eettafel voor zes personen is natuurlijk niet de juiste keuze, maar een grote tafel voor twee personen kan een ruimte-verslinder zijn als je hem nergens anders voor gebruikt.
De tweede stap ligt in het verlengde van de eerste: hoeveel ruimte heb je voor een eettafel? Meten is weten! Meet het oppervlakte dat je maximaal kwijt wilt en kan zijn aan de eettafel, en houd er rekening mee dat je nog voldoende bewegingsvrijheid over houdt om langs de tafel te lopen.

Kies de vorm

Je kunt kiezen uit de drie meest voorkomende vormen. Elke vorm heeft voor- en nadelen.

Rechthoekige eetkamertafel

Dit is de meest populaire vorm onder de eettafels. Je kunt niet alleen veel dingen kwijt op een rechthoekige eettafel, je kunt ook eenvoudig een extra stoel aanschuiven. Daarnaast schuif je een rechthoekige tafel eenvoudig tegen een muur of in een hoek zonder dat je loze ruimte hebt. Het nadeel van deze tafel is dat hij vaak relatief veel ruimte inneemt. Bovendien kunnen kleine kinderen zich stoten aan de hoeken.

Vierkante eetkamertafel

Met een vierkante eetkamertafel heb je vier gelijke zijdes. Dat is prettig om iedereen gelijkwaardig te laten voelen. Er is geen ‘hoofd van de tafel’ en iedereen heeft evenveel ruimte. Dat is ook handig als je bijvoorbeeld een gezelschapsspel aan de tafel speelt. Een vierkante tafel schuif je eenvoudig tegen de muur of in een hoek als je wat minder ruimte hebt. Nadeel is dat kleine kinderen zich kunnen bezeren aan de hoeken.

Ronde eetkamertafel

Een ronde tafel geeft veel bewegingsvrijheid omdat je niet vastzit aan zijdes. Bovendien schuif je makkelijk een extra stoel aan. Het is een gezellige tafel, je kunt je tafelgenoten goed aankijken en hij is prima geschikt om bijvoorbeeld een gezelschapspel aan te spelen. Ook heeft een ronde tafel geen hoeken waar een kind zich aan kan stoten. Nadeel is dat je loze ruimte hebt als je de tafel tegen een muur schuift. Bovendien kunnen er aan een ronde tafel met een diameter van één meter minder mensen plaatsnemen dan aan een vierkante tafel van één bij één meter.

Kies het materiaal

In materialen voor een eetkamertafel is veel keuze. Hout, metaal en glas zijn de meest voorkomende materialen. Kijk voor de keuze naar jouw woonstijl. In een landelijke of maritieme stijl past (steiger)hout heel goed, metaal doet het goed in een modern en industrieel interieur en glas past goed bij een bohemien stijl.